Kas ir rauga pārslas?
Rauga pārslas - mazas, dzeltenas pārslas vai pulveris, kam piemīt riekstaini sieraina garša,
kas padara to par populāru siera alternatīvu tiem, kuri nevar vai izvēlas nelietot piena produktus.
Mazliet zinātniskāk:
Rauga pārslas ir pārtikas piedeva, rauga veids (raugi ir sēņu dzimtas pārstāvji, tāpat kā sēnes), kas izgatavots no vienšūnas organisma Saccharomyces Cerevisiae,
ko audzē uz melases vai cukurniedrēm. Pēc tam to novāc, mazgā un žāvē, lai izveidotu smalku, dzeltenu pulveri.
Rauga pārslas atšķiras no rauga, ko izmanto maizes gatavošanā vai alus brūvēšanā, jo tas nav dzīvs un to nevar izmantot rūgšanas procesam.
Rauga pārslas bieži tiek bagātinātas ar vitamīniem un minerālvielām, padarot to par uzturvielām bagātu pārtiku. Rauga pārslas ir pilnīgs proteīns, kas nozīmē, ka tās satur visas 9 neaizvietojamās aminoskābes, kas organismam ir vajadzīgas, bet nevar pašas tikt saražotas.
Tās satur arī daudz vitamīnu B1, B2, B3, B6 un B12, kā arī cinku, selēnu un citus mikroelementus.
Kāpēc rauga pārslas ir tik vērtīgas?
Rauga pārslas ir lielisks olbaltumvielu avots, kas padara to par lielisku izvēli vegāniem un veģetāriešiem, kuriem var būt grūti uzņemt
pietiekami daudz olbaltumvielu savā uzturā. Tās ir arī labs B vitamīnu avots, kas ir būtisks enerģijas ražošanai un smadzeņu darbībai.
Ir pierādīts, rauga pārslas pozitīvi ietekmē imūnsistēmu. Viens pētījums atklāja, ka rauga pārslu lietošana katru dienu, četras nedēļas,
palielināja gamma delta T-šūnu veidošanos, kas ir svarīgas imūnsistēmas darbībai.
Rauga pārslas irlabvēlīgas arī zarnu veselībai. Tās satur beta-glikānus, kas ir šķīstošās šķiedras veids, kas, kā pierādīts, atbalsta labvēlīgo zarnu baktēriju augšanu.
Rauga pārslas ir bagātas ar vitamīniem un minerālvielām, tostarp:
- Olbaltumvielas
Rauga pārslas ir pilnīgs olbaltumvielu avots, kas nozīmē, ka tās satur visas neaizvietojamās aminoskābes, kas organismam ir nepieciešamas.
- B vitamīni
Rauga pārslas ir lielisks B vitamīnu avots, tajā starpā ir arī tiamīns, riboflavīns, niacīns, B6 vitamīns un B12 vitamīns. Šie vitamīni ir būtiski labas veselības uzturēšanai, un atbalsta enerģijas ražošanu, smadzeņu darbību un nervu sistēmu.
- Cinks
Rauga pārslas ir labs cinka avots, kas ir svarīgs imūnsistēmai, brūču dzīšanai un šūnu augšanai un dalīšanai.
- Dzelzs
Rauga pārslas ir dzelzs avots, kas ir svarīgs sarkano asins šūnu veidošanai un skābekļa transportēšanai pa ķermeni.
- Magnijs
Rauga pārslas ir magnija avots, kas ir svarīgs kaulu veselībai, muskuļu funkcijai un sirds veselībai.
Kā izmantot rauga pārslas?
Rauga pārslas var izmantot dažādos veidos. Tās bieži vien izmanto kā garšvielu, pārkaisot pāri Tavam mīļākajam ēdienam, lai piedotu sieraini-riekstaino garšu.
- Pieber tās klāt jebkam, ko vajag iebiezināt, piemēram, mērcei.
- Uzkaisi to uz popkorna vai ceptiem/vārītiem dārzeņiem.
- Iejauc zupās, sautējumos vai mērcēs, lai iegūtu bagātīgāku garšu.
- Izmanto kā garšvielu makaronu ēdieniem.
- Pievieno salātu mērcēm, lai iegūtu pikantu, sierainu garšu.
- Izmanto, lai pagatavotu vegānisku “siera” mērci.
- Izmanto kā parmezāna siera aizstājēju receptēs.
Rauga pārslu uzturvērtība uz 100 g:
Kalorijas - 340-350
Olbaltumvielas - min 45 g
Ogļhidrāti – 35-40 g
no tiem: šķiedrvielas – 20-22 g
cukuri – 1 g
Tauki – 4 g (no tiem ≤1 g piesātinātās taukskābes, transtaukskābes – 0 g)
Holīns – 200-350 mg
B3 vitamīns: 2500% no DV
B6 vitamīns : 4970% no DV
Folāts (B9 vitamīns): 620% no DV
B12 vitamīns : 2170% no DV
Dzelzs: 50% no DV
Magnijs: 30% no DV
Cinks: 190% no DV
DV - Percent Daily Value
Kā redzi, rauga pārslas ir ļoti barojoša piedeva.
Svarīgi atzīmēt, ka 100 grami rauga pārslu ir liela porcija, un ikdienā parasti tiek apēsts stipri mazāks to daudzums.
Kādās diētās var izmantot rauga pārslas?

Veģetāriešiem un vegāniem
Rauga pārslas ir populāra sastāvdaļa vegānu un veģetāriešu uzturā, jo to var izmantot, lai pievienotu ēdienam siera garšu, neizmantojot dzīvnieku izcelsmes produktus. Kā arī, lai nodrošinātu olbaltumvielu un B vitamīnu daudzumu. Vienā ēdamkarotē rauga pārslu ir 2 g olbaltumvielu, tāpēc tās ir garšīgs veids, kā pievienot savai diētai papildu proteīnu.
Bezglutēna diēta
Rauga pārslas dabiski nesatur lipekli, padarot tās par lielisku sastāvdaļu tiem, kas ievēro bezglutēna diētu.
Zemu ogļhidrātu saturu un keto diētās
Rauga pārslās ir maz ogļhidrātu un daudz olbaltumvielu, tāpēc tās ir populāra sastāvdaļa receptēs ar zemu ogļhidrātu saturu un keto.
Tās var izmantot, lai pievienotu aromātu keto draudzīgām uzkodām, nepievienojot ievērojamu daudzumu ogļhidrātu.
Noslēgumā jāsaka, ka rauga pārslas ir ļoti barojoša un daudzpusīga sastāvdaļa, kas var būt lielisks papildinājums veselīgam uzturam.
Neatkarīgi no tā, vai esi vegāns, veģetārietis vai vienkārši vēlies savām ēdienreizēm pievienot dažas papildu uzturvielas un
bagātināt ēdienu garšu, rauga pārslas noteikti ir vērts pamēģināt!