Blogs

Rieksti

Rieksti ir veselīgu uzkodu augšgalā. Kāpēc?

Šīs mazās spēkstacijas ir pilnas ar Tavam organismam vērtīgām uzturvielām.

Neskatoties uz riekstu salīdzinoši augsto kaloriju daudzumu, tie palīdz svara regulēšanai un pat asinsvadu, sirds veselības uzlabošanai, jo rieksti ir bagāti ar šķiedrvielām, olbaltumvielām un veselīgiem taukiem, kas liek ātrāk just sāta sajūtu un mazina kārdinājumu ēst neveselīgas uzkodas.

 

Turklāt riekstos pārsvarā ir maz ogļhidrātu, līdz ar to – rieksti ir lieliska uzkoda, ja ievēro zemu ogļhidrātu vai keto diētu.

10 interesanti fakti par riekstiem

  1. Valrieksti ir vecākie zināmie “augļi”, ko cilvēks ievāca no koka (10000 gadi PMĒ).
  2. Mandeles nevar augt pašas, tām nepieciešama bišu apputeksnēšana. Paldies, bites!
  3. Makadāmijas rieksti ir indīgi suņiem.
  4. Senie grieķi uzskatīja, ka lazdu rieksti ārstē klepu un plikpaurību.
  5. Makadāmijas rieksti netiek plūkti no koka, tos novāc no zemes, kad tie paši nokrīt.
  6. Patiesībā zemesrieksti nav rieksti, tie ir pākšaugi.
  7. Mandeles ledusskapī var glabāt līdz pat ! 2 gadiem !, pateicoties bagātīgi pārstāvētajam E vitamīnam.
  8. Brazīlijas rieksti, lielākoties tiek ievākti Bolīvijā, tikai 2% tiešām nāk no Brazīlijas.
  9. Indijas riekstu čaumala ir indīga, turklāt tajā ir eļļa, ko izmanto gumijas un plastmasas ražošanā.
  10. Pistācijas Irānā tiek dēvētas, kā “smaidošais rieksts”, Ķīnā - “laimīgais rieksts”.

 

 

Tālāk pastāstīsim vairāk par dažiem mūsu mīļākajiem riekstiem.

Pekanrieksti


Pekanriekstu dzimtene ir ASV, un tie ir ēdamas sēklas no hekorija koka.

Pazīstami ar savu bagātīgo, sviestaini saldeno garšu.

Pekanrieksti ir labs veselīgo tauku, šķiedrvielu, antioksidantu un magnija avots.

Vērtīgi sirds un asinsvadu veselībai, muskuļu un nervu sistēmas darbībai, iekaisumu mazināšanai, gremošanas uzlabošanai, pazemina holesterīna līmeni,
turklāt tiem ir zems glikēmiskais indekss!

Pārsvarā pekanriekstus izmanto desertu pagatavošanā, bet tie lieliski iederēsies arī gaļas un zivju ēdienos, kopā ar sieru uz uzkodu šķīvja, kā arī salātos.

Mandeles

 

Mandelēm ir nedaudz saldena garša un kraukšķīga tekstūra. Tās ir pilnas ar olbaltumvielām, šķiedrvielām, E vitamīnu un veselīgajiem taukiem, 
padarot mandeles par uzturvielām bagātu uzkodu.

Mandelēm ir zems glikēmiskais indekss, tas nozīmē, ka tām ir minimāla ietekme uz cukura līmeni asinīs.

Mandeles bieži izmanto augu piena pagatavošanai. Izmērcē tās ūdenī, sablenderē (būs nepieciešams jaudīgs mājas kombains) un nokās.

Brazīlijas rieksti

 

Brazīlijas rieksti ir lieli un ovālas formas, ar bagātīgu un krēmīgu garšu. Tie ir viens no labākajiem uztura avotiem selēnam,
proteīnam, šķiedrvielām
 un veselīgajiem taukiem.

Brazīlijas riekstos ir daudz antioksidantu, turklāt tie uzlabo vairogdziedzera darbību.

Brazīlijas riekstus iesaka lietot atlētiem un aktīvā dzīvesveida piekritējiem, cilvēkiem ar novājinātu imūnsistēmu, vegāniem un veģetāriešiem,
kā arī sievietēm stāvoklī un krūts barošanas periodā.

Bet liec aiz auss - šie rieksti satur lielu selēna daudzumu salīdzinājumā ar citiem riekstiem, tāpēc visu ar mēru - pārmērīga Brazīlijas riekstu lietošana uzturā var izraisīt saindēšanos!

Makadāmijas rieksti

 

Makadāmijas riekstu dzimtene ir Austrālija, un tie nav tik plaši pieejami, kā mandeles vai Indijas rieksti, tādēļ ir īpašs un ekskluzīvs našķis riekstu mīļiem.

Tiem ir bagātīga, sviestaina garša un krēmīga tekstūra.

Pilni ar būtiskām uzturvielām - veselīgajiem taukiem, šķiedrvielām, olbaltumvielām, vitamīniem un minerālvielām. Makadāmijas rieksti ir lielisks nepiesātināto tauku avots, kas, kā zināms, ir labi sirds veselībai un var palīdzēt kontrolēt holesterīna līmeni. Makadāmijas riekstos ir maz ogļhidrātu, tie uzlabo gremošanas sistēmas darbību, kā arī ātrāk liek just sāta sajūtu.

Makadāmijas riekstu tekstūra ir galvenais iemesls, kāpēc tos tik bieži izmanto kulinārijā – tie dod lielisku kraukšķīgumu un krēmīgumu cepumiem,
kūkām un citiem konditorejas izstrādājumiem.

Ciedru rieksti

 

Ciedru rieksti ir ciedru koka sēklas, kas asociējas ar Vidusjūras un itāļu virtuvi, īpaši - pesto mērces pagatavošanu.

Tiem nav tik izteikta garša, kā, piemēram, lazdu vai valriekstiem, bet tie ir ļoti maigi un saldi - aromātiski.

Ciedru riekstu sastāvā ir šādas minerālvielas - varš, kobalts, mangāns, cinks, jods, magnijs, silīcijs, kālijs, kalcijs, nepiesātinātās taukskābes, kas ir labvēlīgas sirds un asinsvadu veselībai.

100 g ciedru riekstu satur gandrīz visu organismam nepieciešamo vielu diennakts devu - A, B1, B2, B3, B6, E un PP vitamīni, vienīgi C vitamīna tā mazāk.

Tiek uzskatīts, ka augu izcelsmes olbaltumvielas, kas ir ciedru riekstos līdzinās cilvēka audos sastopamajām, līdz ar to -  99% no tām organisms ir spējīgs izmantot.

Tauku saturs ir augsts, 55–66%, bet tie ir veselīgie tauki. 

Lazdu rieksti

 

Lazdu rieksti pazīstami ar savu riekstaini-saldo garšu. Tos parasti labprāt izmanto saldo ēdienu gatavošanai.
Lazdu riekstu un šokolādes garšas kombinācija asociējas ar plaši pazīstamo “Nutellu”.

Apēdot 50 g lazdu riekstu, vari uzņemt organismam nepieciešamo E vitamīna dienas devu. Regulāra lazdu riekstu lietošana 
palīdz gremošanas procesiem, mazinot vēdera pūšanos.

Lazdu rieksti ir bagātīgs augu izcelsmes proteīna avots, līdz ar to īpaši ieteicams veģetāriešiem un vegāniem.

Šie rieksti satur vitamīnus В, В1, В2, С, Е, РР, minerālvielas - jodu, mangānu, varu, dzelzi un kobaltu. 

Lazdu riekstu sastāvā ir eļļas, kas aizkavē holesterīna veidošanos asinīs, samazina asinsvadu slimību risku, kā arī ir nepieciešamas augošam organismam.

Tāpat kā citi rieksti, arī lazdu rieksti sniedz ilgstošu sāta sajūtu.

Valrieksti

 

Smadzeņu formas rieksti ar īpašu garšu un kraukšķīgu tekstūru.

Nav noslēpums, ka valrieksti, tāpat kā citi rieksti ir koncentrēts enerģijas avots.

Valrieksti satur ~700 kcal uz 100 g riekstu. Lielāko enerģijas daudzumu dod tieši veselīgie tauki. Valrieksti satur omega-3 taukskābes, 
bet olbaltumvielu un ogļhidrātu daudzums tajos ir mazāks
.

Lai uzņemtu visas vērtīgās uzturvielas, ko šie rieksti spēj dot - ik dienu jāapēd vismaz 30 g valriekstu (7 veseli, izlobīti vai 14 pusītes).
Droši ēd ar visu miziņu, jo tā satur koncentrētu antioksidantu daudzumu.

Ja riekstu sagremošanas process ir apgrūtinošs - ieliec mērcēties uz nakti, tad tiem kļūs arī maigāka garša.

Valriekstus iesaka pievienot gan dārzeņu, gan augļu salātiem, pārkaisīt biezzupām vai ceptiem dārzeņiem. Ideja ātri pagatavojamam
un veselīgam kārumam - samal valriekstus kopā ar datelēm un citām žāvētām ogām, izveido bumbiņas un baudi!

 

Indijas rieksti

 

Salīdzinot ar citiem riekstiem, Indijas riekstos ir mazāks tauku %, līdz ar to arī mazāk kaloriju. 
Tie satur kāliju, šķiedrvielas, fosforu, magniju, labos taukus, nātriju, kalciju, arī dzelzi.

Īpaši jāizceļ Indijas riekstu sastāvā esošo:

niacīnu - labvēlīgi ietekmē kuņģa un zarnu trakta darbību, uzlabo ādas stāvokli un normalizē glikozes līmeni asinīs;

tiamīnu - ferments, kas būtisks kuņģa un sirds darbībai. Tas atjauno ķermeņa šūnas un stiprina smadzenes;

riboflavīnu - stiprina imūnsistēmu;

tokoferolu - spēcīgs antioksidants, kas attīra un atjauno ķermeni šūnu līmenī, labvēlīgi ietekmē reproduktīvo funkciju.

Kulinārijā plaši izmantoti rieksti, pateicoties to neesošajai miziņai, kas brīvi ļauj tos malt un izmantot kūku pamatnēs, uzkodu mērcītēs un pagatavojot riekstu pienu. Ļoti labi iet kopā ar cieto sieru un īpaši garšīgi - apgrauzdējot pievienot salātiem!

 

Viens ir skaidrs - rieksti ir jāēd! Katri no tiem sniedz savus ieguvumus, bet tiem ir kopsaucējs - veselīgie tauki, daudz kaloriju, laba sāta sajūta, veselīgs enerģijas avots, kas uzlabo kopējo ķermeņa veselību!

Paķer sauju riekstu un izbaudi to ieguvumus!

 

Dalīties:

Vairāk

Rauga pārslas Lasīt vairāk

Rauga pārslas

Sierīga garša, neizmantojot piena produktus! Rauga pārslas - ne tikai garšīgi, bet arī ļoti vērtīgi.

Diedzēšana Lasīt vairāk

Sēklu diedzēšana

Kā to dara? Kādas sēklas var izmantot?